Recenze rumu By the Dutch Batavia Arrack
Obsah článku
Tak se mi poštěstilo a dostal jsem od kamaráda vzorek jednoho zajímavého rumu. Ptáte se jakého? Tím rumem je By the Dutch Batavia Arrack. Je to rum, který se dal ještě nedávno v Česku celkem běžně sehnat. V tuto chvíli je ale docela nesehnatelný. A jaký je? To se dočtete v této recenzi.
O značce
By The Dutch je společnost vyrábějící lihoviny, která vznikla v roce 2015 s cílem rozšířit mezinárodní povědomí o tradičních ručně vyráběných a prémiových lihovinách nizozemského původu. Jejich Batavia Arrack je indonéský rum destilovaný na ostrově Jáva. Bativia Arrack tradičně používá proces kvašení s přídavkem místní (červené) rýže. Tím se liší od tradičního rumu a některé jurisdikce odmítají tomuto nápoji povolit označení jako rum, přestože se lihovina vyrábí z cukrové třtiny. Holt, zákon je zákon a pořádek prostě musí být.
Nizozemci Bativia Arrack vyráběli tradiční metodou, nicméně pro účely této recenze mohu lihovinu označovat jako Batavia Arrack, a také jako indonéský rum.
V určitém okamžiku po destilaci byla tato indonéská pálenka odeslána do Amsterdamu, kde zrála ve velkých dubových sudech. Nevím, zda k nějakému zrání došlo v Indonésii, to jsem nedohledal. Po zrání trvajícím až 8 let byl Batavia Arrack stáčen do lahví s koncentrací 48 % alkoholu v Schiedemu v Nizozemsku.
Láhev rumu
Batavia Arrack od společnosti The Dutch se prodává v chladně vypadající válcovité láhvi. Osobně jsem fyzicky láhev v rukou neměl, dostal jsem pouze pár odlitých vzorků. To, co vidím na internetu, se mi ale opravdu líbí. Nicméně, když se se pozorně podíváme na údaj o stáří na etiketě, zjistíme, že se na ní píše, že indonéský rum zraje až 8 let. To znamená, že vůbec netušíme, jak dlouho rum skutečně zrál, ani zda celý obsah zrál stejně dlouho.
Rum ve sklenici
By The Dutch Batavia Arrack má v rumové sklenici světle slámovou barvu, která po naklonění a pootočení odhalí hustou síť nohavic. Je to celkem zajímavý pohled. Taky mě baví ona slámová barva a její třpyt proti světlu. Barvu bych přirovnal možná k nějakému čínskému čaji.
Vůně rumu
Ve vůni se mísí dubové dřevo a sláma se smetanovým bonbónem, pomerančovou kůrou a mandlemi. Cítím lehký závan čehosi rostlinného, co neumím úplně dobře definovat. Dále po chvíli cítím zázvor, banán, kokos a meloun. Vůně je skutečně zajímavá a poměrně netradiční. Možná je to právě tou rýží. Osobně jsem rum degustoval potom, co jsem si připravil výběrovou kávu na dripperu Chemex a musí říct, že to byl skvělý nápad.
Chuť rumu
Když se napiji rumu, okamžitě jsem pohlcen oním dřevitým aromatem. U destilátu stáčeného do lahví s obsahem alkoholu 48 % to není nic překvapivého. Zjistil jsem však, že musím chvilku počkat a pak pít rum pozvolna a trochu víc opatrně. Pak už rum tolik nekouše.
Chvíli nechávám rum odstát ve skleničce a zkouším se znovu napít. Projevují se zcela nové chutě, které jsem předtím necítil. Teď už rozeznávám mandle a náznak bylinek, které mi připomínají letní louku.
Na doporučení kamaráda, který je svatební fotograf a má zkušenost s mnoha desítkami rumů, jsem jeden vzorek zkoušel se zázvorovým pivem a musím říct, že to byla mega osvěžující jízda. Kdybych měl možnost, tak koupím toho rumu několik láhví a piju je namixované se zázvorovou limonádou.
Závěr
Moje první zkušenost s Batavia Arrackem byla hodně příjemným zážitkem a opravdu mě mrzí, že se v Česku tento rumík nedá momentálně koupit. Našel jsem jej sice v e-shopu ale není skladem. Takže nezbývá, než vyčkávat a nebo se po něm poohlédnout v zahraničí. Nutnot dodat, že to není taková ta klasika, jako je třeba rum Don Papa.